Raakaruoka/Elävä ravinto

Raakaruoka tarkoittaa ruokaa, jota ei kuumenneta yli 40 asteen.  Tämän lämpötilan yli kuumentaminen alkaa tuhota tärkeät entsyymit ja ravintoaineet. Raakaruokavaliolla tarkoitetaan yleensä vegaanista eli täysin kasviperäistä ravintoa ja siinä suositaan lisäaineetonta ja mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa. Raaka-aineina käytetään vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, merileviä, siemeniä, pähkinöitä ja kylmäpuristettuja öljyjä. Idättäminen ja mehustaminen kuuluvat myös tärkeänä osana raakaruokavalioon. Olennaista raakaruoan valmistuksessa on liottaminen, hapattaminen, marinointi ja hienontaminen. Raakaruoka ei siis tarkoita vain useille tuttuja kakkuja ja salaatteja, vaan raakaruoka-annoksia voi loihtia aina puurosta pizzaan ja juustosta burgereihin – kaikki ravintorikkaina, mutta vähintäänkin yhtä herkullisina kuin alkuperäisetkin versiot.

Yleensä puhuttaessa elävästä ravinnosta tarkoitetaan samaa asiaa kuin raakaruoka. Merkittävimpänä elävän ravinnon elämäntavan kehittäjänä pidetään Ann Wigmoria (1909–1994), joka onnistui parantumaan vaikeista sairauksistaan syömällä lähinnä luonnosta villejä kasveja ja yrttejä. Hän halusi myös auttaa muita sairaita ja perustikin vuonna 1956 Hippocrates Health Instituten, jossa ihminen ohjataan hoitamaan itseään ja saavuttamaan optimaalinen terveys elävän ravinnon, liikunnan ja positiivisen ajattelun avulla. Syyt elävän ravinnon nauttimiseen ovatkin usein terveydellisiä. Elävää ravintoa syövien filosofiana on usein myös syödä mahdollisimman eettistä ja ekologista ruokaa.